Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Πρωτοβουλία «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα»


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) πραγματοποίησε χτες, 25 Σεπτέμβρη, Σύσκεψη Επιτροπών Ειρήνης, εκπαιδευτικών φορέων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Αττικής, στην Αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), με θέμα την υλοποίηση της νέας πρωτοβουλίας δράσης καλλιτεχνικής-πνευματικής δημιουργίας που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ για τη σχολική περίοδο Σεπτέμβρης 2017-Ιούνης 2018 και απευθύνεται σε  όλα τα σχολεία (δημοτικά – γυμνάσια – λύκεια) της χώρας .


Στη Σύσκεψη έγινε συζήτηση για τις γενικότερες αρνητικές εξελίξεις που προκύπτουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με επίκεντρο  την επέκταση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ και την ενδεχόμενη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών στη Βάση του Αράξου. Στη συνέχεια,  παρουσιάστηκε το κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και η αφίσα της πρωτοβουλίας με τίτλο: «Μια εικόνα , τρία ερωτήματα»:
Γιατί γίνονται οι πόλεμοι ;
Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους ;
Γιατί «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’  αφέντη το φαϊ ;
Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων συγκεντρώθηκε πλούσια πείρα από τις προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων και εκφράστηκε η διάθεση για ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα, ώστε να έχει η ΕΕΔΥΕ τη δική της συμβολή, στην ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη προβληματισμού σχετικά με τις αιτίες που δυναστεύουν την ανθρωπότητα  και τη ζωή μας, αλλά και τη δυνατότητα εναντίωσης στους πολέμους και κάθε ελληνική συμμετοχή σε αυτούς».
Η ιδέα της νέας πρωτοβουλίας βασίζεται σε μια χαρακτηριστική φωτογραφία παιδιού από εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής και συνοδεύεται από τα προαναφερόμενα ερωτήματα.
Η χρονική διάρκεια της συμμετοχής των μαθητών  εκτείνεται σε όλη τη σχολική περίοδο 2017-2018, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή των μαθητών, παράλληλα προς την όλη δραστηριότητα των σχολείων.
Οι μαθητές των σχολείων μπορούν να συμμετάσχουν με κάθε μορφή έκφρασης – καλλιτεχνικής δημιουργίας (βίντεο, μουσική, ποιήματα, πεζά κείμενα, ζωγραφιές, γκράφιτι κλπ.) είτε ατομικά, είτε ομαδικά.
Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης, σε συνεννόηση με τα σχολεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ προς τους εκπαιδευτικούς, γονείς εκφράζεται η προσδοκία θετικής ανταπόκρισης και συμμετοχής στην πρωτοβουλία αυτή καθώς και οι πιο θερμές ευχές για μια δημιουργική σχολική χρονιά.